Oznake

, , , , , , ,

(25.11.1609.-10.9.1669.)

Henrietta Maria Francuska bila je zapravo kraljica Engleske, Škotske i Irske od 1625. godine kada se udala za engleskog kralja Karla I. Rođena je 25. studenoga 1609. kao francuska princeza iz dinastije Bourbon. Bila je najmlađa kći kralja Henrika IV. i Marie Medici te sestra budućeg francuskog kralja Luja XIII. Kao katolkinju nisu je smatrali najboljim izborom za engleskoga kralja koji je bio anglikanac, pa je početak njihovoga braka obilježen stalnim svađama i otvorenom nesnošljivošću. Nakon svakog bračnog sukoba tjednima se nisu viđali, a kod ponovnog susreta svađe su počinjale ispočetka. Šesnaestogodišnja kraljica teško je podnosila činjenicu da je Karlo I. iz njezine blizine uklonio svitu koja je s njom došla iz domovine i vratio ih u Francusku, ostavivši joj samo osobnoga kapelana i još dvije Francuskinje kao pratnju. Takvi zategnuti odnosi puni nerazumijevanja među supružnicima trajali su više od tri godine. S vremenom su ipak postali bliski i privrženiji jedno drugome, pa su u bračnom životu uspjeli pronaći zadovoljstvo i ljubav. Rođeno je i devetoro djece, pet kćeri i četiri sina, od kojih je četvero umrlo u vrlo ranoj dobi ili odmah po rođenju.

HENRIETTA MARIA FRANCUSKA

Henrietta Maria nije stajala po strani kada se radilo o politici, već se u nju aktivno uključivala. Godine 1642. u Engleskoj je izbio građanski rat između rojalista i parlamentarne puritanske opozicije. Kraljica je na više strana tražila pomoć za muža i kralja, ali se uglavnom usredotočila i oslanjala na katoličke izvore, kao što su bili papa Urban VIII., Francuzi i Nizozemska, što većina u Engleskoj nije odobravala. Na kraju su antirojalistički nastrojeni parlamentarci izvojevali pobjedu nad apsolutističkim kraljem koji je uhićen i pogubljen u siječnju 1649. godine. Henrietta Maria bila je zbog toga prisiljena 1644. pobjeći u Francusku, gdje je uglavnom i živjela. U Englesku je došla tek nakon restauracije 1660., ali se nakon pet godina ponovno, ovaj puta trajno i zauvijek, vratila u Francusku. Umrla je 10.rujna 1669. u Colombesu nedaleko Pariza i sahranjena u kraljevsku grobnicu katedrale Saint Denis.

Iako kao katolkinja nije u Engleskoj primljena s oduševljenjem, toj je zemlji dala dvojicu vladara. Henrietta Maria Francuska bila je, naime, majka Karla II. i Jakova II., koji su obojica bili engleski kraljevi.

Oglasi