Oznake

, , , , ,

(14.11.1838.-13.12.1881.)

AUGUST ŠENOA

U zagrebačkoj Vlaškoj ulici 14. studenog 1838. godine rođen je August Ivan Nepomuk Eduard Šenoa, hrvatski književnik, pjesnik, romanopisac i esejist. Njegov otac, pravim imenom Alois Schönoa bio je češkog, a majka Terezija Rabacs slovačkog podrijetla. Šenoa je obrazovanje započeo u rodnom gradu gdje 1857. maturira i upisuje studij prava, koji dvije godine kasnije bezuspješno pokušava nastaviti i završiti u Pragu. Neko vrijeme, kako bi osigurao nužnu egzistenciju, boravi u Beču sudjelujući u uređivanju dviju novina, da bi se 1866. konačno vratio u Zagreb. Novinarsku karijeru nastavlja prvo u listu Prozor, gdje participira svojim feljtonima i kazališnim kritikama, a nakon toga postaje urednikom Vijenca.
Šenoa je pisao od djetinjstva, počevši sa pjesmama na njemačkom jeziku, a svoj prvi povijesni roman Zlatarovo zlato objavljuje 1871., dvije godine kasnije iz tiska izlazi Prijan Lovro, a nakon toga još jedan povijesni roman Čuvaj se senjske ruke. Seljačku bunu, priču koja zorno dočarava pokušaj i želju hrvatskih i slovenskih seljaka za oslobođenjem od feudalnih okova objavio je 1877., a dvije godine kasnije Diogenes i Karanfil s pjesnikova groba. Pripovijetku Prosjak luka Šenoa je izdao 1879., te 1881. i roman Branka, težnju o potrebi obrazovanja i prosvjećivanja hrvatskog sela i ruralnih krajeva općenito. Posljednja je napisana nedovršena Kletva, a osim nabrojane proze pisao je i pjesme, uglavnom domoljubne i političke tematike.
August Šenoa je 1868. postao gradski bilježnik, pet godina kasnije zagrebački senator, a svoj je politički angažman ostvario kroz članstvo u Narodnoj stranci. Iste godine kada je preuzeo funkciju gradskog bilježnika oženio se Slavom Ištvanić i u braku s njom dobio šestoro djece. Umro je u Zagrebu 13. prosinca 1881. godine od posljedica upale pluća.
Šenoa se smatra pokretačem moderne književnosti u Hrvatskoj, a broj njegovih djela koja je napisao kroz dvadesetogodišnje razdoblje književnog djelovanja svrstava ga u red najangažiranijih hrvatskih pisaca devetnaestoga stoljeća.

 

Oglasi