Oznake

, , , , , , ,

(18.12.1863.-28.6.1914.)

Austrijski nadvojvoda Franjo Ferdinand Karlo Ludovik Josip, najstariji sin princeze Marije Annunziate Bourbonske i Karla Ludovika, mlađeg brata austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja Franje Josipa I. Habsburškog, rođen je u Grazu 18. prosinca 1863. godine. Svoje je ambicije usmjerio prema vojnoj karijeri, ali jedan tragičan događaj u užoj obitelji potpuno mu je promijenio život. Naime, krajem siječnja 1889. austrijski prijestolonasljednik Rudolf Habsburški, jedini sin cara Franje Josipa I. i Elizabete Bavarske, ubio je svoju ljubavnicu, a onda i sebe uzrokujući time promjenu u nasljeđivanju krune. Nakon Rudolfove smrti drugi po redu zakoniti nasljednik prijestolja postao je carev mlađi brat Karlo Ludovik, otac Franje Ferdinanda, koji se odmah odrekao tog prava i ono je automatski prešlo na njegovog sina.

FRANJO FERDINAND

Ubrzo nakon što je postao presumptivan nasljednik krune, Franjo Ferdinand počinje iznositi svoje političke stavove i nastojanja koji nisu bili s oduševljenjem prihvaćeni u određenim dvorskim i političkim krugovima tadašnje Austro-Ugarske. Dualističko je carstvo želio pretvoriti u trojnu monarhiju koja bi u konačnici obuhvaćala i tzv. „kraljevstvo slavenskih naroda“, čemu su se žestoko usprotivili Mađari, a uskoro i Srbi, koji u tako organiziranoj državi nisu vidjeli svoju budućnost. Osim ove političke, još je jedna odluka Franje Ferdinanda izazvala nezadovoljstvo, pa i ustavnu krizu. Bio je to njegov brak s češkom groficom Sofijom Chotek, koja po regulama dinastije Habsburg nije bila dostojna dobiti titulu carice ili kraljice, jer njeno porijeklo ne potječe od niti jedne vladarske kuće. Franjo Ferdinand se usprkos tome 1900. godine oženio groficom i s njom imao troje djece: kćer Sofiju te sinove Maksimilijana i Karla.

U lipnju 1914. budući je vladar odlučio prisustvovati vojnim vježbama koje su se održavale u Bosni i Hercegovini, unatoč upozorenjima da njegova nazočnost neće biti dobro prihvaćena. Po dolasku u Sarajevo na njega je pokušan atentat bombom, koji nije uspio, ali samo pola sata kasnije zajedno sa suprugom Sofijom ubijen je hicima iz pištolja Gavrila Principa.

Iako u Austro-Ugarskoj zbog svoje samovolje i nesklonosti kompromisima nije bio pretjerano omiljen, smrt Franje Ferdinanda u Sarajevu 28. lipnja 1914. imala je dalekosežne posljedice i bila neposredan povod za početak Prvog svjetskog rata. Nakon atentata posmrtni ostaci nesuđenog prijestolonasljednika i njegove supruge Sofije, po oporuci i osobnoj nadvojvodinoj želji, sahranjeni su u njihovom obiteljskom austrijskom dvorcu Artstetten.

Oglasi