Oznake

, , , , , , , , ,

(24.12.1837.-10.9.1898.)

Elizabeth Amalie Eugenie Wittelsbach, austrijska carica i hrvatsko-ugarska kraljica poznatija pod nadimkom Sissy, rođena je u Münchenu na sam Badnjak 1837. godine. Bila je kći bavarskog vojvode Maksimilijana I. i vojvotkinje Ludovike, a imala je još četiri sestre i tri brata.

Kada je Sissy navršila petnaest godina udala se za cara Franju Josipa I. Habsburškog, te je bezbrižan život u Bavarskoj zamijenila krutim dvorskim protokolom u Beču, na što se nikada u potpunosti nije privikla. Nostalgična za svojom domovinom, izbjegavala je dvorsku svitu koliko god je to mogla. Njezina izuzetno liberalna shvaćanja često su dovodila do sukoba sa strogom i konzervativnom nadvojvotkinjom Sofijom, majkom Franje Josipa, koja je imala veliki utjecaj na sina i u političkim odlukama, ali i u njegovom privatnom životu.

S druge strane, Franjo Josip volio je svoju suprugu. Najbolji dokaz za to bio je način na koji mu je Sissy postala ženom. Naime, nadvojvotkinja Sofija htjela je da njen sin vjenča Helenu, Sissynu stariju sestru, ali se on odlučio za Elizabetu. S obzirom da su njihove majke, Ludovika i Sofija bile sestre, dozvolu za brak morao je dati papa osobno te je vjenčanje obavljeno 24. travnja 1854. u bečkoj augustinskoj crkvi.

ELIZABETA BAVARSKA-SISSY

U braku je Sissy rodila četvero djece: tri kćeri i sina, prijestolonasljednika Rudolfa. Nakon njegovog rođenja zajednički život carskih supružnika zapada u krizu, ponajviše zahvaljujući svekrvi Sofiji koja je u potpunosti preuzela brigu o djeci i njihovu odgoju. Sissy se sve više odvajala od muža i sve je češće izbivala iz Beča. Navodno je baš ona upoznala Franju Josipa s Katarinom von Schratt, glumicom koja mu je postala ljubavnica.

Stalna putovanja mlade carice izazivala su različite komentare među ostalim Habsburgovcima, koji je zapravo nikada nisu prihvatili s nekim posebnim simpatijama, ali zato ju je narod izuzetno volio. Osvojila ga je svojom jednostavnošću i izgledom na koji je polagala posebnu pozornost. Bavila se raznim sportovima i pazila na svoju figuru, pa su je suvremenici proglasili najljepšom ženom svijeta toga doba.

Udarac koji je Sissy doživjela 1889. godine, kada je njezin sin i prijestolonasljednik Rudolf ubio svoju ljubavnicu i sebe, toliko je na nju utjecao da nikada više nije skinula crninu.

Karizmatična carica i kraljica umrla je u Ženevi 10. rujna 1898. godine. Talijanski anarhist Louis Luccheni napao ju je nožem dok je šetala i samo nekoliko sati kasnije bila je mrtva. Sedam dana nakon atentata pokopana je u carskoj obiteljskoj grobnici u Beču.

Oglasi