Oznake

, , , , , , ,

(29.12.1709.-5.1.1762.)

U mjestu Kolomenskoje pokraj Moskve 29. prosinca 1709. godine rođena je Elizabeta Petrovna, izvanbračno dijete ruskog cara Petra I. Velikog i Katarine I. Aleksejevne. Iako je bila izdanak moćne carske obiteljske loze Romanov, Elizabeti je pruženo izuzetno manjkavo obrazovanje, što je u europskim vladarskim dinastijama bilo gotovo nezamislivo. Djeca vladara imala su uvijek i bez iznimke najbolje učitelje, a poznavanje nekoliko stranih jezika bilo je condicio sine qua non na svim dvorovima europskih vladarskih kuća. Sa Elizabetom to očito nije bio slučaj, tako da je tek kasnije na vlastitu inicijativu počela učiti osnove švedskog, talijanskog i njemačkog jezika. Jedino lingvističko znanje koje je u ranoj mladosti imala bilo je aktivno služenje francuskim jezikom i to samo zahvaljujući njenoj dadilji koja je bila Francuskinja. Osim jezika Elizabeta je po još jednoj osnovi trebala imati veze s tom zemljom, jer je njen otac Petar Veliki namjeravao brakom svoje kćeri s kraljem Lujem XV. učvrstiti veze Rusije s Francuskom, međutim do realizacije ove zamisli nikada nije došlo.

S obzirom da je Elizabeta bila drugo izvanbračno dijete Petra i njegove dugogodišnje ljubavnice Katarine Aleksejevne, koji su brak sklopili tek tri godine nakon njenog rođenja, rusko carsko prijestolje po načelu primogeniture nije mogla očekivati. Ipak, početkom prosinca 1741. godine uz pomoć garde i dvorjana svrgnula je tadašnjeg aktualnog vladara, malodobnog Ivana VI. i njegovu majku Anu Leopoldnovu s prijestolja i doslovno preko noći zavladala Rusijom.

ELIZABETA RUSKA

Bez obzira što je na carski tron došla vojnim udarom, Elizabetu je ruski narod podržavao, vidjevši u njoj osobu koja će uspješno provesti reformu gospodarstva i na minimum svesti utjecaj njemačkih velikaša na dvoru. Kroz svoju je vladavinu također vodila i nekoliko uspješnih vojnih pohoda, primjerice protiv Švedske, a u Ratu za austrijsku baštinu stala je na stranu austrijske carice i hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije, nasuprot tada vrlo moćnom pruskom kralju Fridriku II. Velikom.

Veliki iskorak ruska je carica učinila kada je u praksi ukinula smrtnu kaznu, a puno pozitivnih stvari napravila je na polju kulture i obrazovanja, utemeljivši Umjetničku akademiju u Petrogradu i Sveučilište u Moskvi.

Službeno, Elizabeta nikada nije bila u braku, iako postoji pretpostavka kako se 1742. ipak udala za ruskog plemića Alekseja Razumovskog i s njim navodno imala dvije kćeri o čijim se sudbinama uvijek samo nagađalo bez nekih pouzdanih i konkretnih podataka.

Elizabeta Petrovna Ruska umrla je 5. siječnja 1762. godine u Petrogradu, a na prijestolju ju je naslijedio nećak Petar III., sin njemačkog vojvode Karla Fridrika i njene sestre Ane Petrovne, koji je još 1742. svoje pravo ime Karlo Petar Urlik promijenio u Petar Fjodorovič.

Oglasi