Oznake

, , , , , ,

(15.2.1564.-8.1.1642.)

Galileo Galilei, sin Guilie Ammannati i Vincenza Galileia, nižeg plemića i učitelja glazbe, rođen je 15. veljače 1564. u Pisi. S obzirom da mu je obitelj bila siromašna, otac je htio da Galileo jednoga dana postane trgovac, ali vidjevši u svom sinu neke druge potencijale ipak ga je odlučio poslati na medicinski studij.

Nakon završetka školovanja Galileo počinje proučavati geometriju i radi kao profesor matematike u Pisi i Padovi. Bavio se također i mehanikom i optikom, te u prvom desetljeću XVII. stoljeća konstruira dalekozor i prvi termoskop. Svoje zanimanje za astronomiju izložio je u djelu Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo tolemaico e copernicano, izdanom u Firenzi 1632., u kojemu podržava teoriju heliocentričnog sustava Nikole Kopernika postavljenu gotovo sto godina ranije. Crkva je djelo označila heretičnim i iduće je godine inkvizicija protiv njega održala proces. Pod njenim stalnim nadzorom i pritiskom Galileo se morao odreći svoga učenja, a upravo na tom suđenju navodno je izgovorio znamenitu rečenicu: „E pur si mouve.“ Inkvizicija ga je osudila na kućni pritvor, koji ga međutim nije spriječio da i dalje piše i propagira svoja djela.

GALILEO GALILEI

Kako je čitav život podredio znanosti, u njegovom se životopisu uglavnom ističu dosezi na tom području. Ipak treba spomenuti da je u privatnom životu s Marinom Gambom imao troje izvanbračne djece, dvije kćeri i sina.

Svijet se s većim dijelom njegovog znanstvenog opusa upoznao između 1842. i 1852. godine, kada je u Firenzi objavljeno šesnaest svezaka njegovih radova. Proces pred inkvizicijom, međutim, trajao je mnogo duže. Ukinuo ga je papa Ivan Pavao II. tek 1992., više od tri i pol stoljeća nakon što je suđenje provedeno.

Galileo Galilei bio je fizičar, astronom i matematičar. Smatrao se također i osnivačem klasične mehanike te ocem balistike, jer je prvi odredio paraboličku putanju zrna. Umro je 8. siječnja 1642. u mjestu Arcetri pokraj Firenze, nešto više od mjesec dana prije svoga sedamdeset i osmoga rođendana.