Oznake

, , , , , , , , ,

(10.3.1503.-25.7.1564.)

Hrvatsko-ugarski i češki kralj od 1527. i rimsko-njemački car od 1556., Ferdinand I. Habsburški, rođen je 10. ožujka 1503. godine u Španjolskoj. Bio je sin Filipa I. Lijepog i Ivane Lude Kastiljske te mlađi brat Karla V., najmoćnijeg europskog vladara XVI. stoljeća i unuk Maksimilijana I. Habsburškog, cara koji je ujedinio sve habsburške zemlje. Po majčinoj strani djed mu je bio Ferdinand II. Katolički, aragonski i napuljski kralj, vladar kojega se smatra utemeljiteljem jedinstvene španjolske države.

Godine 1521. Ferdinand se vjenčao s Anom Jagelović, kćerkom tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kralja Vladislava II. Jagelovića, ženom koju je istinski volio. U dvadeset i šest godina braka ona mu je rodila petnaestoro djece, a kada je 27. siječnja 1547. umrla, Ferdinand se ni u kojem slučaju nije želio ponovno oženiti.

Njegovom dolasku na hrvatsko-ugarsko prijestolje prethodio je katastrofalan poraz vojske Kraljevstva od Turaka na Mohačkom polju 1526. godine, kada je poginuo tada aktualni kralj Ludovik II., posljednji Jagelović. Nakon tog nesretnog događaja, hrvatsko plemstvo poučeno ranijim lošim iskustvima s vladarima koji nisu previše marili za hrvatske prostore, na saboru u Cetingradu 1. siječnja 1527. izabire Ferdinanda I. za hrvatskog kralja, upravo stoga što se obvezao pomoći Hrvatima u borbi protiv Turaka i očuvanju hrvatskih granica. Iako je slavonsko plemstvo zajedno s većinom ugarskih velikaša bilo naklonjeno njegovu protukandidatu – vojvodi Ivanu Zapolji – i iako je zbog toga u Kraljevstvu izbio građanski rat, Ferdinand je ipak 3. studenog 1527. u Stolnom Biogradu službeno okrunjen za hrvatsko-ugarskog kralja.

FERDINAND I. HABSBURŠKI

S obzirom na sve tadašnje nepovoljne okolnosti i manjak financijskih sredstava za učinkovito vođenje rata protiv Turaka, te Ferdinandovu neodlučnost za vojne pothvate uz veliku dozu pacifizma, doba njegove vladavine u konačnici se ipak može smatrati uspješnom i korisnom za Hrvatsko Kraljevstvo. Upravo je u vrijeme Ferdinanda I. ono steklo veliki stupanj autonomije, tj. samostalnosti prema Ugarskoj, a on kao suveren poštivao je sve povlastice i prava Kraljevina Hrvatske i Slavonije.

Ferdinand I. Habsburški nije bio impozantna pojava. Ipak, iako malen, skromne tjelesne građe, isticao se kao dobar turnirski borac i jahač. Lov mu je bio posebna strast, zanimala ga je umjetnost, a govorio je njemački, francuski, talijanski, latinski i španjolski jezik. Premda je kao i svi Habsburzi bio odgajan u strogom katoličkom duhu, nije sprječavao prodor protestantizma u Njemačku, za razliku od Austrije koju je uspio održati kao većinski katoličku zemlju.

Umro je u šezdeset drugoj godini života, 25. srpnja 1564. u Beču.

Oglasi