Oznake

, , , , , , , , ,

(1430.-1505.)

HEINRICH KRAMER INSTITORIS

Jedan od autora kontroverzne knjige Malleus Maleficarum ili Malj vještica, Heinrich Kramer Institoris, rođen je 1430. u Schlettstadtu blizu Strassbourga. Dominikanskom je redu pristupio još kao dijete da bi nekoliko godina kasnije u rodnom gradu preuzeo priorat dominikanske kuće. Zahvaljujući svojim izuzetnim intelektualnim sposobnostima brzo napreduje u hijerarhiji te postaje glavni propovjednik, a oko 1474. postavljen je za inkvizitora na području Tirola, Salzburga, Moravske i Češke. Dugi niz godina obnašao je dužnost upravitelja salzburške dominikanske crkve stekavši zavidnu reputaciju kao propovjednik, pa je pozvan u Veneciju gdje je održao mnogobrojna dobro posjećena predavanja. Vrativši se u Njemačku Kramer se preselio u samostan blizu Regensburga, a početkom 1500. godine papa Aleksandar VI. imenuje ga ovlaštenim inkvizitorom i papinskim nuncijem za Moravsku i Češku. Kroz čitavo svoje djelovanje u dominikanskom redu i inkvizitorskoj službi Heinrich Kramer vehementno se zauzimao za održanje papinskog autoriteta i vrhovništva u hijerarhiji Katoličke crkve.
Osim knjige Malleus Maleficarum, koju je objavio zajedno s koautorom Jakobom Sprangerom, Kramer je napisao još nekoliko djela: Obrambeni štit Svete Rimske Crkve protiv pikarda i Valdenza, Nekoliko rasprava i različite propovjedi i Traktat protiv zabluda majstora Antonija degli Rosellija.
Heinrich Kramer Institoris umro je 1505. godine u Češkoj, a kroz Malleus Maleficarum odigrao je jednu od ključnih uloga u progonu tzv. „vještica“ diljem Europe, posebice djelujući kao inkvizitor u Mainzu, Bremenu, Trevesu, Salzburgu i Kölnu.

Oglasi