Oznake

, , ,

(oko 1625.-16.11.1673.)

Hrvatska banica, književnica i grofica Ana Katarina Frankopan Zrinski rođena je oko 1625. u Bosiljevu iz drugog braka krajiškog zapovjednika Vuka II. Krste Frankopana Tržačkog i Njemice Uršule Innhofer. Temeljno i osnovno obrazovanje stekla je u roditeljskom domu, prvenstveno zahvaljujući očevoj bogato opremljenoj knjižnici, a uz njemački jezik koji je naučila od majke, služila se talijanskim, latinskim i mađarskim. Krajem listopada 1641. u Karlovcu se udaje za tada dvadesetogodišnjeg Petra Zrinskog, prijatelja i suborca svoga oca, te u tom braku rađa četvoro djece: sina Ivana Antuna i kćeri Jelenu, Juditu Petronilu i Zoru Veroniku.

Ana Katarina nije se, kao većina žena onoga doba, zadovoljila samo pasivnim promatranjem događaja već se zajedno sa suprugom Petrom i polubratom Franom Krstom Frankopanom aktivno uključila u protuhabsburški pokret, vodeći tajne pregovore o potencijalnom savezništvu sa Gremonvilleom, francuskim poslanikom kralja Luja XIV. u Beču. Osim politikom bavila se i književnošću, pa je 1660. napisala, a 1661. u Veneciji i objavila molitvenik Putni tovaruš, zbirku molitvi koja se smatra jednim od najcjenjenijih djela hrvatske književnosti XVII. stoljeća.

ANA KATARINA FRANKOPAN ZRINSKI

Nakon sloma Zrinsko-Frankopanske urote za groficu Anu Katarinu i njezinu djecu dolazi teško i neizvjesno vrijeme stradanja, progona i uhićenja. Bečke joj vlasti temeljito pljačkaju i oduzimaju imovinu, a nju i najmlađu kćer Zoru Veroniku 1670. interniraju iz Čakovca te šalju prema Austriji. Majka i kći zajedno su držane zatočene do veljače 1672., kada ih nasilno razdvajaju, odvodeći Zoru Veroniku k sestrama uršulinkama u Celovec, a Anu Katarinu u samostan dominikanki u Graz. Čitavo vrijeme zatočeništva banica se bezuspješno raspitivala o sudbinama supruga Petra Zrinskog i sina Ivana Antuna o kojima ništa nije znala. Odgovor nije dobila, a Petrovo oproštajno pismo, napisano dan prije dekapitacije, nikada nije primila. Tri godine nakon odvođenja iz Čakovca, 16. studenog 1673., fizički i psihički potpuno slomljena banica i grofica umire u dominikanskom samostanu u Grazu, gdje je navodno i pokopana.

Anu Katarinu Frankopan Zrinski i danas se percipira kao odlučnu i hrabru ženu koja se nije libila uključiti u borbu za domovinu i svu odgovornost za neuspjelu protuhabsburšku urotu hrvatskih i ugarskih velikaša tijekom istrage preuzeti na sebe. Osim pisanja, prevođenja i sudjelovanja u kulturnom životu Hrvatske onoga vremena, aktivno se involvirala i na političkom polju te time zasluženo postala jednom od najistaknutijih žena u hrvatskoj povijesti.

 

Oglasi