Oznake

, , , ,

(9.9.1585.- 4.12.1642.)

Francuska je 9. rujna 1585. godine dobila osobu koja je u povijesti postala poznatija i spominjanija od mnogih njenih kraljeva. Toga je dana, naime, rođen Armand Jean du Plessis Richelieu, francuski kardinal i državnik, politički i ekonomski strateg te osoba od najvećega povjerenja tadašnjeg francuskog kralja Luja XIII. Bio je četvrto od petero djece Françoisa Richelieua i Susanne de La Porte. Otac mu je bio vojnik koji je umro od groznice kada je Armand imao pet godina, ostavivši obitelj u financijski nezavidnoj situaciji i ovisnoj o tuđoj pomoći. Nekoliko godina nakon očeve smrti Richelieu započinje školovanje u Parizu učeći filozofiju. Iako nije htio postati svećenik okolnosti su bile takve da je otišao u Rim gdje je na Uskrs 1607. posvećen za biskupa. Službu je vršio u Luçonu, siromašnoj i zapuštenoj biskupiji, boraveći tamo četiri godine. U rujnu 1622. je postao kardinal, a 1624. ministar i najbliži suradnik Luja XIII. Richelieuova inteligencija i sposobnost prilagođavanja različitim situacijama ubrzo su rezultirali kraljevim neograničenim povjerenjem u kardinala. Ministar je sebi za ciljeve postavio minimalizaciju hugenota i njihovog utjecaja, svođenje plemića na puke pokorne podanike, odlučnost u borbi protiv Habsburgovaca i ograničavanje njihove dominacije u Europi te transformaciju Francuske u prvu europsku silu. Napredujući nepokolebljivom snagom i voljom prema onome što je zamislio, stvorio je mnogobrojne neprijatelje. Protiv njega su urote kovali gotovo svi; od plemića do kraljevih rođaka, a najveći mu je protivnik bila kraljica – majka, Maria de’ Medici, koja je dolaskom Richelieua ostala bez ikakvog utjecaja na sina i kralja. U neprestanoj borbi nje i kardinala na kraju je izgubila ona. Richelieu je učvrstio svoj položaj, a Maria je, otjerana iz kraljevstva, umrla kao siromašna prognanica u njemačkom gradu Kölnu. Osiguravši apsolutnu vlast Luju XIII., Richelieu je zapravo osigurao neograničenu moć sebi samome, pa se kralj pokraj njega doimao samo kao titularan izvršitelj ministrove volje.

ARMAND RICHELIEU

Godine 1635. predvodio je Francusku u Tridesetogodišnjem ratu protiv Austrije, pridobivši na svoju stranu prvenstveno skandinavske zemlje. U svrhu ratovanja enormno povećava poreze što izaziva velike otpore u zemlji. Svojim je nepopularnim metodama ipak Francusku pretvorio u ekonomski stabilnu zemlju, djelovanje plemića sveo na najmanju moguću mjeru, a iako je bio kardinal, uspio je marginalizirati utjecaj Crkve na državnu politiku. U zasluge mu se ubrajaju osnivanje Francuske akademije 1635. godine, razvoj obrta, poljoprivrede i trgovine, posebice one pomorske.

Umro je 4. prosinca 1642. u Parizu, a njegova je smrt dočekana gotovo s olakšanjem. Doživljavan je kao „siva eminencija“, ali Richelieuovi napori za razvoj naprednije, suvremene države nisu dovoljno valorizirani u to vrijeme upravo zato što je bio vizionar koji je Francuskoj želio i uspio izgraditi kvalitetniji put u bolju budućnost.

 

Oglasi