Oznake

, , ,

(18.4.1480.-24.6.1519.)

Prezime Borgia kroz povijest je bilo sinonim za razvratnosti svake vrste, izopačenosti, ubojstva i razne perverzije. Rodrigo Borgia i njegov sin Cesare kao da su se natjecali tko će biti raskalašeniji i pokvareniji u svojim postupcima i načinu života te borbi za vlast kako u svjetovnim tako i u crkvenim krugovima, a najveća žrtva ambicioznih rođaka bila je njihova kćer i sestra Lukrecija Borgia. Njeni dogovoreni brakovi, navodni mnogobrojni ljubavnici, imidž trovačice i nezasitne zavodnice učinili su Lukreciju omraženim, dijaboličnim, poročnim i beskrupuloznim povijesnim likom.

Rođena je 18. travnja 1480. godine kao jedno od petero izvanbračne djece budućeg pape Aleksandra VI. i plebejke Venozze Catanei. Otac Rodrigo, u ono vrijeme još kardinal, prvi je puta svoju, tada desetogodišnju djevojčicu zaručio početkom 1491. za španjolskog vlastelina Cherubina Juana de Centella. Zaruke su ubrzo raskinute, pa otac sklapa novi ugovor sa drugim španjolskim plemićem, Gasparom od Aversa, koji je bio na snazi samo do Rodrigovog ustoličenja na Papinsku stolicu u kolovozu 1492. godine. Već u lipnju 1493. Lukrecija se prvi puta udaje, a očev izabranik bio je Giovanni Sforza iz Pesara. Nedugo nakon vjenčanja papa shvaća da dotični zakoniti suprug uopće nije dostojan njegove kćerke i čeka povoljan trenutak kako bi ga se riješio. Prilika mu se pružila četiri godine kasnije, kada poništava brak, pravdajući taj potez muževom impotencijom. Razvrgnuće zakonite bračne veze, koja navodno kroz svo to vrijeme nije konzumirana, izazvalo je zgražanje i podsmjeh, jer Lukrecija samo tri mjeseca nakon toga rađa sina Giovannija. Očeva ljubimica nije dugo ostala rastavljena i sama. Želeći produbiti političke veze s Napuljom, papa 1498. kćeri pronalazi novoga supruga, Alfonsa Aragonskog, nezakonitog sina kralja Alfonsa II., njenog vršnjaka pristojne i upečatljive vanjštine. U tom je braku rođen još jedan sin koji je po djedu nazvan Rodrigo i Lukrecija je konačno, po prvi puta sretna i zaljubljena. Međutim, ni ta bračna zajednica neće dugo potrajati, jer u kolovozu 1500. njen brat Cesare organizira Alfonsovo ubojstvo koje Aleksandar VI., znajući tko ga je isplanirao i počinio, na sve moguće načine pokušava zataškati.

LUKRECIJA BORGIA

Alfonsova smrt učinila je Lukreciju udovicom i otvorila ocu šansu za nove političke i financijske saveze. Krajem 1501. Rodrigo Borgia udaje kćer po treći puta, a novi je suprug ferrarski princ i modenski vojvoda Alfonso I. d`Este, jedan od najbogatijih talijanskih velikaša. Nakon ulaska u taj posljednji brak Lukrecija, uz nekoliko pobačaja u međuvremenu, rađa još četiri sina i dvije kćeri, a buran i promiskuitetan život počinje ostavljati tragove na njenom fizičkom i psihičkom zdravlju. Posljednji porod za Lukreciju je bio fatalan, jer nakon rađanja mrtvog djeteta više se ne uspijeva oporaviti i umire u Ferrari 24. lipnja 1519. godine.

Lukrecija Borgia stoljećima je bila nadahnuće brojnim povjesničarima i piscima koji su se na njenu osobu referirali uglavnom u negativnom kontekstu. Priče o papinoj kćeri postupno su prelazile u legendu, okarakteriziravši je kao infamnu razvratnicu incestuoznih sklonosti, iako takvi navodi nikada nisu dokazani i do danas su ostali samo u sferi nagađanja. Lukrecija je činjenično bila žrtva svoje rodbine, pa ukoliko u tim perverznim iznošenjima privatnoga života i ima istine, malo je vjerojatno da su se dogodili na njenu osobnu inicijativu. Bez obzira što se Lukreciju Borgiu percipira uglavnom kroz seksualne skandale i prezime što ga je nosila, ona je bila vrlo obrazovana žena koja je govorila nekoliko stranih jezika, bavila se slikanjem i glazbom, a posebno je voljela književnost. Negativna slika koja je o njoj stvarana stoljećima nesumnjivo ju je svrstala u kontroverzne, dramatične, ali i tragično nesretne povijesne ličnosti, primarno se osvrćući više na njen intimni život, a puno manje na Lukreciju Borgiu kao kompletnu osobu.

Oglasi