Oznake

, , ,

(15.2.1710.-10.5.1774.)

Francuski kralj Luj XV. imao je samo pet godina kada je stupio na prijestolje. Naime, njegov pradjed, francuski kralj Luj XIV. umro je 1.9.1715. i u svojoj je oporuci odredio da kao regent do punoljetnosti Luja XV. vlada vojvoda Filip Orléanski. Njemu se u odgoju mladoga kralja pridružio kardinal Hercule Fleury, koji je bio Lujev učitelj, te su oni odlučivali o sudbini Francuske sve do 1723. Kardinal Fleury, postao je i prvi ministar Luja XV. i imao veliki utjecaj na kralja sve do kraja svoga života 29.siječnja 1743. godine.

Bivši francuski Kralj Sunce, kako je sam sebe nazvao Luj XIV., živio je osobito raskošnim životom, pa je svom nasljedniku ostavio nezavidnu financijsku situaciju u cijeloj državi. Na žalost po Francusku, Luj XV. je nastavio istim putem, te je zemlja u vrijeme njegove vladavine postala zaduženija za četiri milijarde livara. To je u ono vrijeme bio ogroman novac, ali Luj se nije previše obazirao na stanje državnih financija. On osobno, ali i čitav dvor živjeli su rasipno i razuzdano iako je kralj slovio za inteligentnog i sramežljivog, te vrlo senzibilnog čovjeka.

LUJ XV. FRANCUSKI

Godine 1741. upleo se u rat za austrijsku baštinu. Iako su Francuzi pobijedili Engleze i Nizozemce kod Fontenoya 11.5.1745. i okupirali Nizozemsku, mirom u Aachenu morao je Mariji Tereziji priznati pravo na cijelu Austriju i vratiti sva osvojena područja. Još jedan rat, onaj sedmogodišnji od 1756. do 1763., bio je potpuni promašaj Luja XV., koji je kao saveznik Austrije protiv Pruske i Velike Britanije bio pobijeđen te je izgubio francuske kolonije u Sjevernoj Americi i Istočnoj Indiji.

U povijesti je Luj XV. više proslavio svoje ljubavnice nego sebe. Iako je bio u braku sa Marijom Leszczyńskom, kćerkom poljskog kralja Stanislava, imao je veze sa mnogim ženama. Najpoznatije su bile madame Pompadour i madame du Barry. Gospođa Pompadour kraljeva je ljubavnica postala 1745. i od tada je bila njegova osoba od potpunog povjerenja na dvoru, koji je postao pravo središte spletaka. Ona je bila vrlo obrazovana i inteligentna osoba, pa se uspjela uzdići toliko visoko da je čak i smjenjivala pojedine ministre. Umrla je 15.4.1764., a 1769. naslijedila ju je madame du Barry, koja je bila sušta suprotnost svojoj prethodnici. Jedna od njezinih najznačajnijih karakteristika bila je pohlepa, pa je već ionako velika kraljeva nepopularnost u to doba dosegla svoj vrhunac.

Luj XV. bio je apsolutistički vladar, i to loš. Samo se povremeno bavio svojom dužnošću da bude kralj, pa je zato u povijesti i zapamćen kao razvratnik, a ne kao osoba koja je bila na čelu zemlje u kojoj su tada djelovali Diderot, Voltaire, Rousseau i drugi ideolozi novoga društvenog poretka, tzv. prosvijećenog apsolutizma. Umro je 10.5.1774. od velikih boginja, a nakon njegove smrti monarhistički ustroj Francuske počeo je doživljavati ozbiljne potrese. To je vrlo bolno i na kraju svojom smrću pod giljotinom osjetio njegov nasljednik Luj XVI.

Oglasi