Oznake

, , , ,

(27.9.1601.-14.5.1643.)

Jedan od zacijelo najbezbrižnijih kraljeva u francuskoj povijesti, barem što se vladanja i donošenja presudnih odluka tiče, bio je Luj XIII. Drugi po redu kralj Francuske iz dinastije Bourbon imao je, naime, kraj sebe kao savjetnika i prvoga ministra najkarizmatičniju osobu onoga vremena – kardinala Richelieua. On je upravljao zemljom, stvarao od Francuske političku europsku silu i kralja učinio jednim od prvih apsolutističkih vladara. Kada je 1642. prvi ministar umro, njegovim je putem nastavio još jedan kardinal, ništa manje uspješni Jules Mazarin, koji je dovršio Richeliueov posao i doveo francusko kraljevstvo do vrhunca moći i uvažavanja cijele Europe na svim područjima.

Luj XIII. rođen je 27. rujna 1601. u dvorcu Fontainebleau, kao prvi sin Henrika IV. i Marie de’Medici. Njegovom ocu to je bio drugi brak. Onaj prvi s Margaretom Valois, sestrom prethodnika na francuskom tronu Henrika III., poništen je 1599. godine. Kako bi osigurao potomstvo i nasljednika prijestolja, Henrik IV. se 17. prosinca 1600. oženio Mariom de’Medici, osobom koja će upravo svom prvorođenom sinu napraviti najviše problema.

Kao dijete budući je francuski kralj Luj XIII. bio izuzetno plašljiv i povučen. Razlog tomu bilo je mucanje, govorna mana koja ga je činila nesigurnim u verbalnim kontaktima. Često bivajući izložen porugama, izbjegavao je komunicirati, posebno sa ženama i nepoznatim ljudima.

U svibnju 1610., kada je Luj imao nepunih devet godina katolički fanatik Ravaillac ubija njegova oca Henrika IV., a vlast kao regentica kraljevstva, preuzima majka Maria de’Medici. Ona je trebala vladati Francuskom do sinove službene punoljetnosti, u to vrijeme dok Luj ne navrši trinaest godina. Kada se to 1614. i dogodilo, majka je odbila predati sinu samostalnu vlast. Tako se ponašala sve do 1617. kada Luj XIII. odlučuje prekinuti svoj ponižavajući i podređeni položaj, te majku prvi puta odstranjuje iz svoje blizine. Maria odlazi u dvorac Blois odlučna vratiti se makar i oružanom silom, pa uz pomoć velikaša pokušava organizirati dvije neuspješne pobune protiv sina. Do 1631. kralj i Maria su se još nekoliko puta svađali i mirili, a tada je Luj konačno zauvijek prekinuo odnose s njom odlučivši je protjerati iz kraljevstva. Svojim je spletkama Maria de’Medici naudila najviše sebi, pa je lutajući po tuđim dvorovima gdje su je sve neljubaznije primali, izgubila svu čast i dostojanstvo što je nekada posjedovala. Umrla je 1642. u Kölnu, gotovo u bijedi, bolesna i potpuno rastrojena.

LUJ XIII. FRANCUSKI

Ni u privatnom životu Luj XIII. nije bio previše zadovoljan. Oženio se 1615. kao četrnaestogodišnjak za svoju vršnjakinju Anu Austrijsku iz dinastije Habsburg, kći španjolskog kralja Filipa III. Kao i u većini brakova sklopljenih iz interesa sreća je bila kratkoga vijeka i vrlo rijetka pojava. S njom je imao dva sina. Prvi, budući francuski kralj Luj XIV., rođen je 1638., nakon dvadeset i tri godine braka. Drugi sin, Filip I. vojvoda od Orléansa, rođen je dvije godine kasnije.

Luj XIII. oduvijek je bio boležljiv. Umro je od tuberkuloze u četrdeset drugoj godini života, 14. svibnja 1643., a nakon njegove smrti kraljevstvom je, uz namjesničko vijeće, vladala Ana Austrijska kao regentica kraljevstva. Njegov stariji sin i prijestolonasljednik Luj XIV. u trenutku kada mu je otac umro bio je, naime, petogodišnjak i njegova će samostalna vladavina započeti tek 1661. godine.

Oglasi