Oznake

, , , , ,

(19.2.1473.-24.5.1543.)

Poljski astronom, pravnik, liječnik, matematičar i ekonomist Nikola Kopernik rođen je 19. veljače 1473. u mjestu Toruń. Kada je imao deset godina umro mu je otac, pa je skrb o njemu preuzeo majčin brat, porijeklom Nijemac Lukas Watzenrode, u to vrijeme varmijski biskup.

Navršivši osamnaest godina Kopernik 1491. godine odlazi u Krakov na studij teologije, medicine, astronomije i matematike. U Toruń se vratio 1495. i tamo provodi iduće dvije godine, a onda odlazi u Bolognu studirati kanonsko pravo. Istovremeno je u Italiji proučavao zvijezde i planete, te optiku. Zbog njegovog velikog znanja na tim područjima znanosti, pozvan je u Rim kao predavač. Vrativši se u domovinu, zahvaljujući ujaku Lukasu, postao je kanonik u Fromborku iako nije bio zaređeni svećenik. Nastavio se baviti svojom najvećom ljubavi – astronomijom, i u jednoj kuli na crkvenom zemljištu uređuje zvjezdarnicu koja se danas zove Kopernikov toranj.

NIKOLA KOPERNIK

Promatrajući kretanje zvijezda i planeta Nikola je postavio tezu da se Zemlja okreće oko Sunca, te time pobio Ptolomejevu teoriju iz godine 150. da je Zemlja centar svemira. Sve to napisao je u svojoj raspravi De Revolutionibus Orbium Coelestium iz 1530., ali je ona objavljena tek iste godine kada je umro. Razlog je bila Katolička crkva koja nije priznavala njegova otkrića i, iako nikada nije bio optužen, prijetila da će ga osuditi kao heretika.

Njegovu teoriju koja je nazvana Kopernikov ili heliocentrični sustav, za razliku od Crkve, ubrzo su prihvatili mnogi znanstvenici. Zbog svojih je dostignuća proglašen utemeljiteljem moderne astronomije, a pomogao je i mnogim drugim učenjacima poslije njega da bolje razumiju astronomiju i razvoj svemira u cjelini. Velikom znanstveniku u čast jedan od kratera na Mjesecu promjera 93 km nazvan je Kopernik.

Revolucionar na području astronomske znanosti umro je u Fromborku 24. svibnja 1543. godine.

Oglasi