Oznake

, , , , , , , , ,

(2.11.1755.-16.10.1793.)

“Ako nemate kruha, jedite kolače!” Tu je rečenicu svome narodu navodno izrekla supruga kralja Luja XVI., Marija Antoaneta, ušavši u povijest kao najomraženija francuska kraljica. Ovu neslavnu titulu svojim je postupcima “preotela” Katarini Medici, izravnom krivcu za pokolj hugenota u Bartolomejskoj noći dva stoljeća prije.

Marija Antoaneta rođena je 2. studenog 1755. godine kao Marija Antonija Habsburg-Lothringen. Bila je najmlađa kći Franje Stjepana I. i Marije Terezije, hrvatsko-ugarske kraljice i austrijske carice. Od majke je naslijedila sklonost vladanju, ali ne i taktičnost, strpljivost, slušanje drugih i prihvaćanje njihovih savjeta, a nadasve štedljivost kojom je Marija Terezija, postavši kraljica i carica ogromnog teritorija nakon smrti svoga oca Karla VI., izvukla zemlje Habsburgovaca iz velike ekonomske i financijske krize.

MARIJA ANTOANETA

Kao dijete, Marija Antoaneta slovila je za najsimpatičniju kćer velike vladarice. Njezina nekonvencionalnost, otvorenost, djetinja neozbiljnost i teško prihvaćanje uzusa i pravila ponašanja za “princeze koje se spremaju udati i postati kraljice”, od Marije Antoanete učinili su jednu od najomiljenijih osoba iz kraljevske obitelji na Dvoru.

Međutim, njen boravak u Beču nije trajao dugo. Marija Antoaneta u Austriji je provela samo 14 godina. Dana 17. travnja 1770. u prisutnosti svoje majke, najstarijeg brata Josipa II. i svih ministara potpisala je svoj prvi politički akt: odreknuće od prijestolja u Austriji. Već mjesec dana kasnije, točnije 16. svibnja 1770. godine vjenčala se s francuskim prijestolonasljednikom Lujem XVI.

Francuska kraljica službeno je postala četiri godine kasnije, kada je 10. svibnja 1774. umro dotadašnji aktualni kralj Luj XV. Došavši na položaj suverena iz sebe je izvukla svu svoju vladarsku moć odlučivanja, što i nije bilo pretjerano teško provesti imajući na umu da je njezin suprug i kralj bio neosporno dobar čovjek, ali izuzetno popustljiv i neodlučan vladar. Preuzevši vlast u svoje ruke, Marija Antoaneta micala je iz kraljeve blizine sve osobe koje joj se nisu sviđale. Njezina rasipnost i nonšalantnost prema državnim financijama u zemlji koja se našla na rubu bankrota i siromaštva velikog broja građana, toliko je iritirala francuski narod da je postala neizmjerno omrznuta. Zbog situacije u državi, obespravljeni i na rubu gladi, građani podižu revoluciju koju je Marija Antoaneta doslovno platila glavom.

U braku s Lujem XVI. rodila je kćer Mariju Tereziju (1778.) i sina Luja XVII. (1785.), a još dvoje djece im je umrlo u vrlo ranoj dobi. Za razliku od ostalih francuskih kraljica, Marija Antoaneta nikada nije zaboravila svoju nacionalnu pripadnost i do kraja svoje vladavine i svoga života držala se savjeta majke Marije Terezije da bez obzira na sve uvijek bude dobra Njemica.

Izbijanjem građanske revolucije kraljevska je obitelj osuđena na smrt zbog izdaje Francuske i njenih interesa. Luju XVI. presuđeno je početkom 1793. godine, sin im je umro u tamnici 1795., a jedina koja je uspjela preživjeti bila je kći Marija Terezija.

Marija Antoaneta je nakon četrnaest mjeseci zatočeništva, kao i njezin suprug, giljotinirana 16. listopada 1793. u trideset osmoj godini života. Suvremenici toga doba zabilježili su da je posljednja istaknuta osoba rojalističke Francuske giljotini pristupila hrabro i s pravim kraljevskim dostojanstvom.

Oglasi