Oznake

, , , , , ,

(18.2.1516.-17.11.1558.) 

Iako je vladala prilično kratkih pet godina, Marija I. Engleska – pretposljednji monarh iz dinastije Tudor – za to je vrijeme uspjela priskrbiti nimalo pozitivan nadimak „Krvava Marija“.

Rođena je 18. veljače 1516. godine kao jedino preživjelo dijete Henrika VIII. i Katarine Aragonske, njegove prve od šest žena. U dobi od devet godina postala je nasljednicom engleskoga prijestolja, no kasniji će Henrikovi brakovi i njegova fanatična želja za muškim potomkom u potpunosti zakomplicirati preuzimanje kraljevskoga trona u Engleskoj.

Kako kralj Henrik VIII. s Katarinom nije imao živućega sina, odlučio je 1531. povesti brakorazvodnu parnicu i ponovno se oženiti. Marija je tada odvojena od majke i više je nikada nije vidjela, pa čak joj nije dozvoljeno prisustvovati Katarininoj sahrani pet godina kasnije. Nakon rastave roditelja proglašena je nezakonitim djetetom i protjerana s dvora, a svoje će pravo na prijestolje steći ponovno tek 1544., kada je Zakonom o nasljedstvu vraćena u baštinika engleskoga trona, odmah iza polubrata Eduarda VI., Henrikova sina iz trećeg braka sa Jane Seymour. Razvrgnuće braka Henrika VIII. i Katarine Aragonske imalo je još jednu posljedicu i po Englesku i po Mariju osobno. Naime, kako papa Klement VII. nije želio službeno potvrditi rastavu, kralj je prekinuo sve veze i s Katoličkom crkvom i s papom, te ustanovio Anglikansku crkvu i proglasio se njenim vrhovnim poglavarom. Unatoč tomu, Marija je do kraja života ostala uvjerena i gorljiva katolkinja.

MARIJA I. ENGLESKA

Godine 1547. Henrik VIII. umire, a nasljeđuje ga sin Eduard VI., prvi protestantski kralj Engleske. Njegova šestogodišnja vladavina donijela je zemlji prilično agresivno uvođenje protestantskih običaja. Umro je, međutim, vrlo mlad ne napunivši šesnaest godina, ali je neposredno prije smrti uspio napisati oporuku kojom je Mariju ponovno lišio nasljednoga prava na prijestolje, odredivši Jane Grey za buduću kraljicu. Marija je u tom trenutku po prvi puta otvoreno stala u obranu svoje zakonom zajamčene pozicije, te uz pomoć dvadeset tisuća naoružanih vojnika svrgnula lady Jane s trona, a u veljači iduće godine dala ju je i javno pogubiti.

Marija I. za kraljicu je Engleske konačno okrunjena 1. listopada 1553. godine. Nedugo nakon krunidbe vjenčala se sa španjolskim kraljem Filipom II., sinom cara Svetog Rimskog Carstva Karla V. Habsburškog, što joj je donijelo nove probleme, pa čak i oružanu pobunu engleskih protestanata. Iako je taj brak službeno trajao iduće četiri godine, tj. sve do Marijine smrti, Filip je već nakon samo nešto više od četrnaest mjeseci doslovno pobjegao od nje i vratio se u Španjolsku.

U svojoj kratkoj vladavini Marija I. pokušala je provesti neke financijske reforme koje su završile uglavnom neuspješno, a uvukla je zemlju i u rat protiv Francuza, izgubivši grad Calais, posljednje uporište Engleza na francuskom teritoriju. Učinila je sve kako bi restaurirala katolicizam u državi, pa je zbog toga odobrila pogubljenja gotovo tri stotine protestanata, što joj je i donijelo nepopularan nadimak „Krvava Mary“. Osobno, bila je vrlo inteligentna, dobivši obrazovanje ponajviše od svoje majke Katarine. Prvenstveno se to odnosilo na znanja u području glazbe, stranih jezika i znanosti.

Marija I. Tudor umrla je 17. studenog 1558. godine, a na prijestolju ju je naslijedila njezina polusestra iz Henrikova drugog braka sa Anne Boleyn, Elizabeta I. Engleska.

Oglasi